Bestuurder op de fiets, een doel

In mijn werk als bestuurder in het primair onderwijs draait het vaak om doelen, richting, meerjarenbeleidsplannen en dat dan allemaal bij voorkeur SMART. Zodat je dan ook weet of het gelukt is. Het doel voor mijn fietstocht was SMART en scherp. Van huis op de fiets naar Alpedrete, nabij Madrid, kamperend via de mooie Oude Wegen Route (en niet de kortste weg), en 25 dagen om daar te komen.

Een prachtdoel, waar ik nog immer achter sta. Maar onhaalbaar tegelijk. De route was ruim 2100 km. Het weer was een variabele die ik niet had meegenomen. Mijn conditie was ook variabel. En de tijd krap en beperkt. Daarmee was het doel eigenlijk onhaalbaar. Of, nou ja, haalbaar, maar met een te fors prijskaartje.

De eerste twee weken zette ik alles op alles om het doel te achterhalen. Gemiddeld 100 km per dag, in weer en wind en met volle kampeeruitrusting. Haasten, snel opstaan, niet te lang treuzelen, snel weer door. ’s Middags eerst uitgeput beetje tukken, dan hapje eten en om 9-10 uur onder zeil. Twee weken lang spierpijn. Totdat ik het genoeg vond. Een prachtig landschap trok aan mij voorbij. Prachtige dorpen en steden worden door de route doorkruist. En ik maar staren naar mijn voorwiel (dank Bart, goede feedback). Ik kwam erachter dat dit de opbrengst van deze tocht niet kon zijn, dat ik inderdaad op de fiets in Madrid was aangekomen, maar verder alles had gemist in mijn haast daar te komen. Niemand zal geïnteresseerd zijn of ik het echt op de fiets gehaald heb. Ik wilde meer kunnen vertellen dan: “ik heb het gehaald.” Ik wilde genieten van de reis, van de dingen die ik zag en meemaakte.

Ik gooide het temp omlaag, bleef zo nu en dan in een stadje wat langer hangen, of vond het na 70 km genoeg. Ik startte wat later om van het ochtengloren en de vogels te kunnen genieten. Ik fietste om, om door een natuurpark te kunnen rijden (Sepúlveda bijvoorbeeld in Spanje, aanrader), of stopte in Pamplona om de stad by night te zien. In Logroño om met Els de stad te verkennen. Het werkelijke doel was namelijk  de reis, de ervaring, de belevenissen, het tegenkomen en leren van jezelf, het bedwingen van talloze hellingen en het genieten van de ontmoetingen. Alpedrete was slechts een reden, de fiets mijn manier.

Vlak bij Alpedrete, 1886 meter hoog
Vlak bij Alpedrete, 1886 meter hoog

Zo zie ik het in mijn werk ook. Duurzame ontwikkeling, het werkelijke doel van iedere organisatie,  is datgene wat je leert, ervaart en ontwikkelt terwijl je je doel probeert te bereiken. Of, zoals mijn vrouw ooit meldde, de top is slechts een excuus voor de beklimming.

Floreer!

Floris

de toekomst begint nu