De Donald Trump in mij

Mijn neutraliteit is ver te zoeken als ik Donald Trump hoor praten. De schaamteloze wijze waarop hij zijn wereld als de ware en enige juiste schetst, raakt mij. En de trots op zichzelf, terwijl in mijn ogen het falen zo opzichtig is, steekt.

Sinds ik me verdiep in Deep Democracy (DD), merk ik dat er ook iets van jaloezie richting Trump in mij zit. Sterker nog, sinds ik Level 4 gedaan heb, wil ik wel iets meer Donald Trump. Een klein beetje, zodat ik trots mag zijn zonder dat ik me opschepperig voel. Zodat ik trots mag zijn, zonder dat het gelogen is. Als antwoord op mijn script van: ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.’

DD is een manier om besluiten te nemen. Door actief op zoek te gaan naar het tegengeluid, de stem van de minderheid. Op die manier wordt zichtbaar wat er allemaal nog meer is. We laten de waterlijn zakken, zeggen we dan. Bij het leidinggeven, of het faciliteren van bijeenkomst, ben je als mens ook aanwezig. En dat wat er in de groep gebeurt, doet wat met jou. Omdat je een belang hebt, omdat het je persoonlijk raakt. In de Level 4 training duik je in je eigen onderstroom. Dat doe je om zo eerder je neutraliteit weer te vinden, zodat je het proces goed kan begeleiden.

Op verschillende momenten en plekken heb ik gesprekken mogen leiden, waarbij ik de werkvormen van DD heb ingezet. Altijd komen er dingen op tafel die nadrukkelijk voelbaar zijn, maar niet op tafel liggen. Het levert altijd inzichten en perspectieven op waar men zich nog niet bewust van was. Plus dat men zich gehoord en erkend voelt.

De leidinggevenden in het onderwijs die ik in een workshop van 2,5 uur kennis heb laten maken met DD waren erg enthousiast. Zij werden zich veel meer bewust van het groepsproces en wat er allemaal beweegt, van de signalen die er zijn als de onderstroom zich roert. En van de simpele dingen die ze kunnen doen om de vergaderingen meer diepgang te geven.

Meer weten? Neem contact op.

Floris