De ontdekker

Heerlijk, die spanning voor een opdracht. Nu ga ik aan de slag als bestuurder voor een grote organisatie in het Primair Onderwijs. Allerlei scenario’s worden dan door mij uitgedacht, zo werk ik. Ik ben nieuwgierig naar wat er is, naar het centraal bureau, de mensen, de gewoontes, de inrichting, de kamers, hoe het lunchen gaat. Ik ben zelfs nieuwsgierig naar de inhoud van de bureaulaadjes maar bovenal heb ik een enorme interesse in het magazijn. Het magazijn vind ik altijd, ook op scholen, het meest boeiend van allemaal. Daar ligt naar mijn idee het hart van de organisatie. Hoe is het ingericht, wat ligt er allemaal? Hoe zijn de dossiers geordend, is er nog veel op papier? Liggen alle spullen hier, of hamsteren we hier op onze eigen plekjes? Ligt er meuk van 20 jaar terug, waaronder de geknutselde voorwerpen voor een project? Hoeveel projectmappen liggen er? Welke pareltjes zijn er te vinden, welke rommel ligt er? Ik kan niet wachten. Maar dat doe ik wel, want het is toch een beetje raar om als interim-bestuurder op dag één het magazijn in te duiken.

Het heeft voor mij te maken met een grenzeloze nieuwsgierigheid naar nieuw, ontdekken, in beeld krijgen. Dat heb ik altijd al gehad. Mijn eerste herinneringen gaan over een boerderij die ik van Sint kreeg. Daar zaten ruimtes in, de woning, de schuur, het kippenhok. In de schuur kon je via de achterkant van de boerderij op een zolder komen. Met stip mijn lievelingsruimte van de hele speelboerderij.

Nog steeds kijk ik met plezier veel en vaak op Funda, om zo toch stiekem een blik achter de voordeur te kunnen werpen. Vooral geïnteresseerd in grote oude panden. Met veel rare hoekjes, plekjes en deurtjes. Een boerderij met een opkamer. Mijn nieuwsgierigheid zit dan in de kleine raampjes onder die kamer. Wat zou daar zijn?

Op een moment komt er ook de teleurstelling. Dan heb ik het wel gezien en is het spannende en nieuwe er van af. Dan is het gewoon, gewoon leuk of irritant, maar niet nieuw meer. Ik ben blij dat ik een baan heb waarbij ik regelmatig opnieuw op ontdekking mag gaan. En gelukkig zijn er meer plekken waar ik niet geweest ben dan wel, zodat er nog genoeg te ontdekken overblijft.

 

Floris