Sitting in the fire

Het is mijn thema aan het worden in 2023, sitting in the fire. Staan blijven in de chaos, de hitte, het moment. Eind 2022 ervoer ik maar weer eens hoe lastig ik dat vind. Staan blijven in een groep die elkaar in een wurggreep houdt. Mijn neiging is dan de leiding te nemen. De weg eruit te zoeken. En als ik die niet zo één twee drie zie, ontstaat paniek en stress. Mijn hele leven al. Inmiddels zie ik, goed en veel geoefend, vaak wel een weg eruit. En als ik dat niet zie, kan ik redelijk goed omgaan met het moment van paniek. Meestal pak ik de leiding, de controle en ga ik de boel even fiksen, redden. Vaak hebben mensen de paniek dan niet gezien. Mijn coping mechanisme, maar of je dat nou ‘goed omgaan met’ kan noemen…

 In het moment blijven en dan niet de leiding pakken is vaak effectiever. Hold your ground, sitting in the fire, dat zijn de termen die bij mijn Deep Democracy scholing vaak voorbij zijn gekomen. Ik vind dat lastig en wilde me daarin verder bekwamen. Dus schreef ik me eind 2022 in voor het Personal Development Program van Lewis Deep Democracy. Dit programma maakt je nog vaardiger en nog meer bewust van wat je zelf meeneemt in het werken met DD en groepen. Naast oefenen met een groep krijg je ook zes personal coaching sessies. Het leren ging heel snel.

 De kunst is om mijn patroon te vertragen. Tussen actie (chaos van de groep, appèl om duidelijkheid, hulpvraag) en reactie (de leiding nemen en richting geven en anders in paniek raken, redden) een fractie van een seconde vertraging in te bouwen. In die fractie zit de magie. Want in dat moment doet zich de optie voor niet door te gaan in je patroon, de mogelijkheid om anders te reageren.

 Klinkt eenvoudig, is superingewikkeld. Ik heb mijn patronen bijna 57 jaar geoefend, getraind, ontwikkeld en geautomatiseerd. Het nu ineens het anders doen is niet eenvoudig. Op dit moment vindt de ‘fractie van de seconde vooral na afloop plaats. Bewustwording is de eerste stap. Herkenning de tweede.

 Wonderlijk vind ik dat, met dit bewustzijn, ik vrijwel uitsluitend in situaties waarin ik kan oefenen terecht lijk te komen. Het wordt dus het jaar van sitting in the fire, dat is wel duidelijk. Leuk? Nee, dat vind ik (nog) niet. Maar leerzaam is het wel.

#LewisDeepDemocracy #leidinggevenisjezelflerenkennen #nooitklaar Cilette Harris Belamie Peddle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.