Wie is Floris?

Op weg naar Madrid in mei 2016

Geef daar maar eens antwoord in een paar zinnen. Kenmerkend voor mij is de zin in avonturen, groot, maar vooral ook klein. Kleine avonturen zijn bijvoorbeeld omfietsen naar huis, nieuwe gebieden verkennen of steden bezoeken, branding kanoën, vliegeren, (winter)kamperen en meer van dat.

Maar ook “ja” zeggen tegen opdrachten die uitdagend of nieuw zijn, bereid zijn om te leren en je neus te stoten. Ik houd er van om mezelf en mijn omgeving uit te dagen net iets verder te gaan dan je zou willen. Zoals David Bowie het in de documentaire Moonage Daydream omschrijft: verandering vindt pas plaats als je net met je voeten niet meer bij de bodem kan.

Avonturen zijn er te over. Je kunt ze plannen en ze overkomen je. Uiteindelijk gaat het erom hoe jij je in een avontuur beweegt en handelt. In het werken met teams en in organisaties zijn erg veel avonturen te vinden. Er is geen blauwdruk of protocol, het is iedere keer weer net even anders. En dat betekent voor mij iedere keer weer schakelen, scherp blijven, zoeken naar wat wel werkt en leren over mezelf en de ander. Dat maakt dat ik mijn werk zo leuk vind. Meestal, want ik heb geleerd om van tijd tot tijd een kleine pauze in te lassen. Voor andere avonturen, of om het geleerde een plekje te geven, op adem te komen of weer even thuis te zijn.

Ik ben getrouwd met Petra en vader van Jesse (18) en Abel (16).

Floris en werk

Ik ben in vaste dienst in het onderwijs gestart in november 1990 als leerkracht basisonderwijs en gestopt in september 2017 als voorzitter College van Bestuur. Ik heb voor vijf verschillende stichtingen gewerkt, vier verschillende scholen. Ik heb altijd al een interesse in groepen en groepsdynamiek gehad. Hoe kunnen 25 leuke individuen soms tot een nare groep worden?

Mijn carrière als leerkracht, bouwcoördinator, adjunct, directeur en bestuurder heb ik 2017 gestopt. Ik heb ontslag genomen en ben gestart als interim-directeur/bestuurder, procesbegeleider, dagvoorzitter en adviseur in het onderwijs. Nu werk ik op het snijvlak van de mens, de groep en de organisatie. Ik beleef allemaal avonturen, zeg veel ja tegen vragen van klanten en soms heb ik daar spijt van.

Mensen vinden van mij dat ik duidelijk en daadkrachtig ben, analytisch en betrokken, inspirerend en kundig met een gezonde dosis humor. Ik hou van complexe situaties met verschillende belangen en zoek dan snel de doorgaande lijn. Met mijn opgedane kennis en ervaring breng ik rust en richting. Ik herken patronen, weet deze te benoemen en waar nodig aan te passen. Ik snap de wereld van een bestuurder en weet me daarin al 12 jaar soepel te bewegen. Graag zit ik grote en kleine bijeenkomsten voor, van een vergadering tot een meerdaags evenement.

Vanuit het onderwijs ben ik de wereld van zorg ingerold, en regelmatig op het vlak waar deze werelden samenkomen. Inmiddels ben ik betrokken bij meerdere zorginstellingen en afdelingen, van neurologen tot HR.

Ervaringsgericht leren past mij. Maar ik heb ook niet stilgezeten. Inmiddels level 4 Deep Democracy behaald, opleiding tot procesbegeleider gedaan, verdiept in polarisatie en conflict. Op dit moment (winter 22-23) doe ik het Personal Development program van Lewis Deep Democracy. Kenmerkend voor mij is dat ik, ongeveer op de helft van dit PDP-programma, al nadenk over het volgende…

Vragen? stellen!