Wij-Zij

Op 29 november is het zover. Dan geef ik een workshop over Polarisatie, het mechanisme, de rollen, wat je kunt doen en hoe je het kunt voorkomen. Wil je erbij zijn? Dag van de teamontwikkeling, 29-11-2023 IJsselstein. Inschrijven: www.dagvandeteamontwikkeling.nl

Nu het conflict tussen Israël en Hamas weer oplaait, merk je het meteen. De gespannen voet waarmee de wereld momenteel opereert. Een slip of the tongue is meteen voer voor heftige reacties. Als je genuanceerd een standpunt in wilt nemen, zijn er altijd kanten die je daarop aanvallen. Je kiest niet expliciet voor de een, dus ben je voor de ander. Je uitspreken op de sociale media levert je likes en hates op. Het hele onderwerp vermijden is een veel toegepaste tactiek.
 
Dit zijn allemaal gevolgen van polarisatie. Op het moment dat er sprake is van polarisatie gelden er andere regels en voorwaarden. Het maakt dat oplossingen die we kennen, een dialoog, het uitwisselen van standpunten, het proberen te leggen van een brug tussen de standpunten, niet werkt. De afgelopen jaren hebben we dit kunnen ervaren aan meerdere maatschappelijke thema’s, bijvoorbeeld Corona, vaccinatie, Sint en Piet, stikstof, klimaat.
 
Ook in teams en organisaties kan er polarisatie plaatsvinden. Vaak is dit het resultaat van een niet goed geadresseerde tegenstelling of conflict. Als dat eenmaal aan de orde is, vraagt dat iets van de organisatie en de leidinggevenden. Ook hier geldt dat voorkomen altijd beter (en makkelijker) is dan genezen.
 
Over het thema polarisatie en polarisatie in teams, wat je moet weten en wat je kunt doen, vertel ik meer tijdens de Dag van de Teamontwikkeling op 29 november. Via deze website, https://lnkd.in/eBHFHnym, kun je je inschrijven. Wij-zij heet de workshop.
Je kunt natuurlijk ook contact met me opnemen. 
#teamontwikkeling#polarisatie #wijzij #tegenstelling